ROSA werkt !

aan groene, eerlijke en creatieve oplossingen voor Zaanstad.

plaatje van de ROSA verkiezings poster 2014

Waar is ROSA mee bezig?

  • Erfgoed als uitgangspunt bij Ecohof

    Dit is een bijdrage van: Geert van Bemmelen

    Gisteren stemde de raad voor het bestemmingsplan voor het Ecohof in de Bloemenbuurt in Wormerveer. Dit sympathieke project zal worden gerealiseerd in de voormalige Floraschool, daterend uit 1953.

    Het pand is sinds 2020 niet meer als school in gebruik, maar verkeert nog in prima staat. In de cultuurhistorische verkenning die de Zaanse ambtenaren hebben opgesteld wordt in geuren en kleuren verteld over de historie en de huidige status van het pand.

    Een groep Zaankanters, de toekomstige bewoners van het Ecohof, heeft zich verenigd in een collectief particulier opdrachtgeverschap om hun droom van een duurzaam ecodorp in de Zaanstreek te realiseren. Deze groep stelt de cultuurhistorische waarden van het gebouw gelukkig ook op prijs en kiest er daarom voor om het huidige pand als uitgangspunt te nemen voor de nieuwe plannen. Zo blijven de gevels grotendeels behouden, waardoor het straatbeeld niet ingrijpend verandert, en wordt rekening gehouden met de ligging in de buurt. Erfgoed als uitgangspunt dus. Hier wordt maar weer eens laten zien dat dat veel minder beperkend is dan vaak wordt beweerd.

    Deze samenwerking van Zaanse inwoners stemt ons sowieso vrolijk. Om de woningnood te bestrijden moeten we immers vele oplossingen vinden en het stimuleren van dit soort woonvormen is daar één van. Zo krijgen niet alleen meer mensen een woning, maar zijn de woningen ook zo passend mogelijk. Dat komt het woongenot ten goede, net als de sociale cohesie en de levensloopbestendigheid. Hopelijk hebben we geleerd van dit proces en hoeft de ontwikkeling van een dergelijk initiatief in de toekomst niet weer zo lang te duren.

    Verder kiezen de toekomstige Ecohof-bewoners er ook voor om, de naam doet het al vermoeden, zo duurzaam mogelijk te bouwen en daarbij dus verder te gaan dan de wettelijke eisen op dat gebied. Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen. Daarnaast wordt er uitgebreid stilgestaan bij klimaatadaptatie en wordt er weinig ruimte verspild aan parkeerplekken voor auto’s. Vooral dat laatste zorgde toch nog voor wat discussie in het Zaanstad Beraad. Sommige partijen kunnen het nou eenmaal niet laten om elk onderwerp aan te grijpen om het over stilstaand blik te hebben.

    In samenwerking met Parteon wordt er naast de koopwoningen ook sociale- en middeldure huur gerealiseerd op het terrein, zoals bij alle projecten van meer dan 20 woningen vereist is. Zo kan er uiteindelijk betaalbaar én duurzaam gewoond worden en is onze heilige drie-eenheid (Zaans, groen, sociaal) compleet.

    We waren gelukkig niet de enige die voor stemden. Het voorstel heeft het met ruime meerderheid gehaald. Op die manier is de realisatie van het Ecohof weer een stapje dichterbij gekomen en dat vinden wij een mooie ontwikkeling.

    Lees verder →
  • ROSA weet hoe de hazen lopen!

    Het is bijna Pasen, en dus zijn ook bij ons in de streek de hazen weer onderweg. Niet alleen om iedereen te verrassen met vrolijk gekleurde eitjes, maar vooral om een partner te zoeken. Het is paartijd, en dat is tegenwoordig helaas een hachelijke periode van het jaar.

    De afgelopen decennia is het leefgebied van de haas versnipperd geraakt en verkleind. In de lente worden vaak grote afstanden afgelegd, waarbij in onze waterrijke streken ook de nodige slootjes en vaarten moeten worden bedwongen. En bij dat laatste gaat het steeds vaker mis.

    In tegenstelling tot andere zoogdieren is de haas een zeer trage zwemmer. En aangezien vanwege de klimaatverandering zijn vacht ook steeds dunner wordt, raakt hij snel onderkoeld. Onderzoek wijst uit dat in Noord-Holland boven het IJ het jaarlijks aantal verdronken hazen is gestegen van nog geen 100 in de jaren negentig tot bijna 350 nu.

    Hoog tijd om in te grijpen! Op initiatief van ROSA is Zaanstad overgegaan tot het plaatsen van de eerste hazenbrug van Nederland, misschien zelfs wel van de wereld. Het is een simpele constructie, vergelijkbaar met de traditionele kwakelbruggetjes die vroeger het Zaanse land ontsloten maar dan zo klein dat alleen hazen er gebruik van kunnen maken.

    Wethouder Natasja Groothuismink van Dierenwelzijn zal de brug officieel in gebruik stellen door symbolisch het laatste plankje vast te schroeven. Dat gebeurt, hoe kan het ook anders, op Tweede Paasdag om 13.00 uur, in het weiland net ten westen van de Fronikboerderij, ten noorden van de braak. De Fronikboerderij vindt u op de hoek van de Westzanerdijk en het Westerwindpad in Zaandam.

    U bent van harte welkom om de brug te komen bewonderen. Aanmelden is niet nodig en voor iedere bezoeker is er een leuke verrassing!

    Lees verder →
  • Systeem melding openbare ruimte flink verbeterd

    Foto: gemeente Zaanstad, uit de technische presentatie ‘Signalen.’

    Omgewaaide boom? Losse stoeptegel? Knipperende lantaarn? 
    Iedereen die wel eens een zogenaamde ‘melding openbare ruimte’ heeft gedaan via Slim Melden weet dat dit systeem niet perfect werkte.

    Onoverzichtelijke categorieën, emails met de melding ‘afgehandeld’ terwijl de melding alleen nog maar was binnengekomen, geen directe mogelijkheid om feedback te geven: allemaal aanleiding voor veel frustratie.

    Jaarlijks ontvangt de gemeente ruim 30.000 meldingen openbare ruimte die voor het grootste deel uitstekend worden afgehandeld door hard werkende medewerkers, die er in alle weersomstandigheden op uit gaan.

    Gisteravond kregen wij een presentatie over ‘Signalen’: een nieuw systeem om waarmee Zaanse inwoners een melding openbare ruimte kunnen doen.
    Het systeem wijst zélf de categorie toe, men ontvangt keurig telkens een update over de melding, eerst een ontvangstbevestiging en vervolgens zodra er actie is ondernomen.
    Als de melding helemaal is afgehandeld wordt direct de mogelijkheid geboden om aan te geven of de indiener tevreden is met de afhandeling. Maar het is ook mogelijk om meteen aan te geven waarom je eventueel niet tevreden bent, bijvoorbeeld omdat de melding nog niet is afgehandeld.
    En om het nog mooier te maken geeft het systeem bij het indienen van een melding een kaart waarop te zien is of de melding misschien al door iemand anders is gedaan.

    Het nieuwe systeem gaat op 8 april live en we zijn hoopvol dat ‘Signalen’ een echte verbetering zal zijn in het doorgeven in meldingen openbare ruimte!

    Lees verder →
  • ROSA en de oversized harnassen

    Foto gemaakt m.b.v. A.I.

    Parkeren is zeg maar een dingetje in de raad van Zaanstad. 
    Het onderwerp komt te pas en (vooral) te onpas voorbij tijdens veel debatten. In een stad die schreeuwt om nieuwe, betaalbare woningen is vaak de eerste vraag die de vroemvroempartijen stellen: kan de auto wel voor de deur staan? En als dat niet lijkt te lukken, gooien ze verontwaardigd de kont tegen de krib. Of ze dreigen onze waardevolle natuurgebieden te gaan bebouwen. 

    Niet zo gek dat wethouder Van der Laan onlangs bij de behandeling van de Woonvisie verzuchtte: ‘Dan moet je maar in een auto gaan wonen op de parkeerplaats, dan stoppen wij met bouwen. Misschien is dat een oplossing.’ De uitspraak is hier te horen op 03’42’’56.

    Kortom, de opgeblazen Dafjes lijken de stad op slot te gaan zetten. Maar voor ROSA zijn straten vol met XXL exoskeletten, bestuurd door boze blikridders, een bedreiging voor de leefbaarheid. Ze maken onze toch zo mooie gemeente niet bepaald fraaier. En zelfs onze beeldspraak holt er zienderogen van achteruit…

    En dan nu het goede nieuws! 

    Na lang wachten ligt er sinds afgelopen vrijdag een ontwerp-Parkeervisie waar ROSA goed mee kan leven. Het is een realistisch stuk dat het ruimtegebrek als uitgangspunt neemt. Een auto voor de deur, dat is zó jaren zestig… Het past gewoon niet meer, en spelende kinderen en groen zouden niet langer meer de dupe moeten zijn.

    Lees het stuk hier.

    Veel van wat er in de Visie staat, is prima en hoopgevend richting de toekomst. Maar op punten is het stuk nog wat voorzichtig, in onze optiek. En, verontrustender, tijdens de twee Zaanstad Beraden die aan de Visie zijn gewijd, op 14 december en 11 januari, bleek dat de fracties die een zwak hebben voor eenpersoonsblik de messen al aan het slijpen zijn. Ergens aan het eind van dit jaar zal de raad haar eindoordeel vellen – en het zal ongetwijfeld gaan stuiven.

    Maar tot die tijd zijn de inwoners aan zet! Vanaf 8 maart tot 23 april kan iedereen die dat wil een reactie op de Visie geven. Die reacties én de beantwoording daarvan gaan vervolgens naar de gemeenteraad en worden betrokken bij de besluitvorming. 

    De kans is groot dat vooral de tegenstanders (in dit geval de autofielen) zich zullen laten horen, dat gebeurt vaker en is ook begrijpelijk. Maar voor een goede balans is het natuurlijk van belang dat ook de voorstanders, de fietsers en wandelaars, de ouders van spelende kinderen, de bewoners van stenige buurten zich duidelijk uitspreken. 

    Dat kan op twee inloopavonden:

    Woensdag 3 april, van 19:00 tot 21:30 uur

    Buurthuis Dirk Prins 

    A.G. Verbeekstraat 35, Zaandam

    Woensdag 10 april van 19:00 tot 21:30 uur

    Partycentrum De Admiraal

    Dorpsstraat 1056, Assendelft.

    Daarnaast kun je ook schriftelijk reageren. Stuur je reactie (die ten stadhuize een ‘zienswijze’ heet) naar 

    Burgemeester en Wethouders van Zaanstad, 

    Postbus 2000

    1500 GA Zaandam, 

    onder vermelding van ‘Zienswijze ontwerp-parkeervisie’

    Digitaal indienen kan via een e-mail naar parkeerbeleid@zaanstad.nl. Vermeld als onderwerp ‘Zienswijze ontwerp-parkeervisie’.

    Wie liever op het stadhuis wil komen praten, kan een afspraak maken via een e-mail naar parkeerbeleid@zaanstad.nl onder vermelding van ‘Mondelinge zienswijze parkeervisie’. De mensen op het Klantcontactcentrum kunnen je ook telefonisch verder helpen, via telefoonnummer 14075.

    ROSA zal zich in de debatten inzetten om Zaanstad schoner, veiliger en gezelliger te maken. Wij hopen dat velen van onze lezers die het met ons eens zijn, daaraan willen meehelpen. 

    Laat je horen, voor een leefbare stad!

    Lees verder →
  • ROSA en de triomf van Faro

    Dit is een bijdrage van: Hans Kuyper

    Het Zaanstad Beraad van 29 februari 2024 mag met recht historisch genoemd worden. Wat op het eerste gezicht een gewone technische sessie leek, weggestopt in de benauwde Zaal 4/5 van het Stadhuis, markeerde een omslag in het denken van de gemeentelijke organisatie. Op initiatief van ROSA werd de raad van Zaanstad bijgepraat over het Verdrag van Faro, via een enthousiaste presentatie vanuit de afdeling erfgoed.

    Het Verdrag van Faro werd al in 2005 opgesteld en trad zes jaar later in werking, maar Nederland heeft het pas afgelopen 10 januari ondertekend. Daarom was het voor de meeste raadsleden nog redelijk onbekend. En dat terwijl het veel impact op toekomstig beleid zal gaan hebben.
    In het Portugese Faro bespraken de landen van de Raad van Europa hoe ze uitvoering gaan geven aan al eerder gesloten verdragen over de bescherming van erfgoed en landschap. Daarbij is het uitgangspunt dat erfgoed van ons allemaal is, en dat dus ook zoveel mogelijk mensen erbij betrokken moeten zijn. Speerpunten zijn educatie en participatie. Lees er hier meer over, op de site van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

    Het Verdrag van Faro hanteert een heel brede definitie van erfgoed. Niet alleen tastbare zaken als gebouwen of museumcollecties, maar ook tradities en regionale feestdagen vallen eronder. En de nadruk ligt daarbij op wat die plekken of gebeurtenissen betekenen voor de mensen die ze beleven of beleefd hebben. Zo bindt het erfgoed de samenleving. En aangezien de gemeentelijke organisatie zich richt op die samenleving, kan het erfgoed ook alle afdelingen binnen het stadhuis beter met elkaar verbinden. In de presentatie werd al uiteengezet hoe de projectmanagers van de diverse MAAK-gebieden (dat zijn de delen van Zaanstad waar veel ontwikkelingen (gaan) plaatsvinden) en de wijkmanagers worden aangehaakt. En ook economische zaken denkt al mee in de geest van Faro.

    Daarmee maakt erfgoed voortaan onderdeel uit van de allereerste planvorming. Het bewaren en versterken van het verhaal van Zaanstad wordt een uitgangspunt voor het vormgeven van de toekomst. Dat is decennialang één van de speerpunten van ROSA geweest, maar vooral in de eerste jaren werden we vaak niet begrepen. Dus dat nu een vakkundige en bevlogen ambtenaar aan de raad kwam uitleggen dat we het voortaan gewoon zo gaan dóén, en dat de hele raad daar blij bij zat te knikken – dat was een hoogtepunt in ons bijna dertigjarig bestaan. Niet voor niets zat onze wethouder op de publieke tribune om mee te genieten en foto’s te maken.

    Succes heeft vele vaders en je moet altijd terughoudend zijn met borstklopperij, maar nu moet het even. We kunnen hier rustig stellen dat de onverminderde inzet van ROSA om het verhaal van ons erfgoed de plaats te geven die het toekomt eraan heeft bijgedragen dat het Verdrag van Faro nu in een gespreid bedje landt, in onze wereld van hout. Dat maakte het voor ons niet alleen een historische avond, maar ook een ontroerende.

    Want ergens hoog boven de glunderende Zaan zal onze Ruud ongetwijfeld hebben zitten stralen, met twee dikke duimen omhoog.

    Lees verder →

Nog veel meer nieuws…

Oud nieuws…