Het ZNMC doet goede dingen


Tussen de wandelende takken en walviskaken voerde een delegatie van ROSA een goed gesprek met Paul Laport, de directeur van het ZNMC (Zaans Natuur en Milieu Centrum).

Want het lescentrum en museum aan de rand van Poelenburg krijgen een nieuw jasje, of zeg maar gerust een nieuwe jas. De nieuwbouw een stukje verderop wordt flink groter dan het oude gebouw. Er komt dan ook ruimte voor meer activiteiten: het lescentrum, kantoor en het museum blijven, maar worden aangevuld met o.a. een kinderopvangcentrum, horeca en een terras. Ook is het plan om themabijeenkomsten op het gebied van duurzaamheid te gaan organiseren.
Er wordt duurzaam en circulair gebouwd, met hergebruikte materialen. De nieuwbouw wordt gasloos en op het (groene) dak komen zonnepanelen.

Onder het ZNMC vallen de kinderboerderij in het Darwinpark, of de ‘Stadsboerderij’ (sinds kort aangevuld met de superleuke en populaire natuurspeelplaats), het enige schooltuinencomplex in Zaanstad, de Heemtuin, het biologisch lescentrum en het Natuurmuseum.

Al deze faciliteiten tezamen worden bezocht door ruim 150.000 mensen per jaar. En dat is, zeker gezien het budget waar zij het mee moeten doen, een heel mooi bezoekersaantal!
Natuurlijk zou het ZNMC graag meer geld willen hebben, meer kunnen doen. Zoals schooltuinen in Zaanstad Noord. Want zelf groenten verbouwen is een ervaring die je eigenlijk elk Zaans kind gunt. Al was het maar omdat er kinderen zijn die denken dat een zak worteltjes uit de fabriek komt!

Helaas biedt het budget van de gemeente Zaanstad die ruimte momenteel niet, maar we zullen het zeker onthouden voor financieel betere tijden.
En wat er in elk geval wél komt is een mooi, nieuw gebouw!

ROSA-raadslid Mariska Schuttevaer

Directeur ZNMC Paul Laport en ROSA-raadslid Menno de Haas